Eläinlääkärintarkastus - kaikkien etu


ratsu12.jpg
Kuva: Erja Mattila

Mikäli mielenkiintoinen hevonen on löytynyt, etenee kaupanteko yleensä niin, että hevosen hinnasta, sen maksamisesta ja hevosen siirtymisestä ostajalle sovitaan jo tässä vaiheessa. Esisopimus tai kauppakirja lykkäävin ehdoin laaditaan ja lopullinen kauppa solmitaan, mikäli eläinlääkärintarkastus ei tuo asiaan oleellista uutta tietoa.

Mikään laki ei edellytä hevosen osto-/myyntitarkastusta, mutta se voidaan katsoa niin vakiintuneeksi kauppatavaksi hevosen kaupassa, että mikäli ostaja tieten tahtoen laiminlyö ostotarkastuksen tekemisen, pitäisi tämän kääntää vastuuta ostajalle mahdollisesti esiin tulevista vioista. Toinen asia puolestaan on se, kannattaako myyjän myydä hevosta ostajalle, joka ei halua tehdä ostotarkastusta. Myyjä voi jättää hevosen myymättä, mikäli varsinkin kokematon ostaja ei halua tehdä ostotarkastusta - oikeus kun saattaa jättää kaiken vastuun myyjälle.

Eläinlääkärin tarkastus on siis aivan kaikkien osapuolten etu: hevosen, ostajan ja myyjän. Kaikkea ei voi tarkastuksessa todeta, mutta tavallisen harrastehevosen huolellisessa tarkastuksessa tulee esille jo paljon. Olennaista on, että eläinlääkärille kerrotaan taustatiedot hevosesta sekä ostajan tulevaisuudensuunnitelmat sen kanssa. Näin eläinlääkäri osaa ottaa kantaa löydöksiin ja siihen, onko niillä hänen näkemyksensä mukaan vaikutusta hevosen tulevaan käyttöön. Eläinlääkärintarkastuslausunto otetaan kauppakirjan liitteeksi.

Tulee kuitenkin muistaa, ettei eläinlääkärillä ole kristallipalloa, eikä tulevaa voi täydellä varmuudella ennustaa. Ostajan on sisäistettävä, että hevosharrastuksessa urheiluväline on elävä olento. Kaikki elävät olennot voivat sairastua, loukkaantua tai vanha vamma voi alkaa vaivata odotettua enemmän. Tämä kuuluu hevosharrastukseen ja se pitää hyväksyä. Tennismailan katkettua voi ostaa uuden, helppoa. Parempi vertaus on, että jos harrastat pitkän matkan juoksua, amerikkalaista jalkapalloa tai aerobicia, et voi saada takuita, että voit jatkossa aina harrastaa tätä urheilua. Voit saada vakavan rasitusvamman tai olkapääsi operoidaan useasti. Hevosen omistamiseen kuuluu, että se on joskus  sairas. Joskus vikaa ei tunnu löytyvän millään, mutta hevonen esimerkiksi ontuu, eikä sillä voi ratsastaa. Joskus toipuminen vaatii puolesta vuodesta vuoteen. Hevosen terveyteen vaikuttaa myös paljon sen oikeanlainen käyttö. Hämmästyttävän lyhyessä ajassa väärällä ratsastuksella, huolimattomalla käsittelyllä ja olosuhteilla tai epäsopivilla tai väärinkäytetyillä varusteilla voidaan saada ongelmia aikaiseksi tai pahentaa terveydellisiä seikkoja, jotka ovat pysyneet aiemmin täysin ongelmattomina.

Pauliina Lehtola


Lisätietoa ostotarkastuksista: