Kimppahevosen ostaminen ja omistaminen

Hevosen kimppaomistaminen on nykyaikainen tapa ja mahdollisuus olla mukana hevosurheilussa.

iplento.jpg
Kuva: Hippola / Hanna Leppänen 

Kilpahevosen omistamisella tavoitellaan isoja elämyksiä. Osaamista, omistautumista ja panostuksia vaativat lajit tarjoavat mahdollisuuksia saavuttaa ikimuistoisia urheiluelämyksiä, mutta arvokkaan hevosen kohdalla tarjolla on myös taloudellisia riskejä.

Erilaisia hevoskimppoja löytyy kotimaasta ja ympäri maailman mitä monimuotoisimpina. Hyvää tai oikeaa kimpan osallistujien lukumäärää ei ole kukaan kyennyt määrittelemään - se voi olla jotain kahden ja useamman tuhannen välillä. Esimerkiksi ruotsalaisen raviyleisön suuren kansansuosikin ja Euroopan absoluuttisella huipulla juoksevan Maharajahin omistaa tuhansien osakkaiden Travkompaniet-jättikimppa.

Vuoden 2011 suomalaiseksi raviteoksi valittiin yritysten kimppaomistama hyväntekeväisyystamma El Mistress Eeva. Lisäksi Suomessa on viime vuosina kasattu onnistuneesti useita uudenlaisia isoja hevoskimppoja, joissa minimaalisella taloudellisella panoksella pääsee tutustumaan hevosurheiluun riskittömästi oman hevosen kautta. Niissä on hauskaa riittänyt tuhannellekin ihmiselle, kuten esimerkiksi Callela Longshotin ympärille kasatussa Tuhannen Tallissa. Se omistaa oriinsa määräaikaisesti 2,5 vuoden ajan 50 euron osuusmaksuilla. Suomen Ravitalli Oy puolestaan on osakeyhtiöpohjainen suurkimppa, jolla on parisen tuhatta omistajaa ja useita hyviä kilpahevosia. Tällä hetkellä kasataan ratsupuolelle ensimmäistä isoa, 300 osakkaan, kimppaa.

Suurin osa kimpoista on osallistujamäärältään pienempiä, muutamista henkilöistä noin kymmeneen osakkaaseen. Osallistujamäärä sinänsä ei ratkaise kimpan onnistumista. Kyse on laadusta sekä siitä, kuinka jämäkästi ja innostuneesti toimintaa hoidetaan ja viedään eteenpäin.

Kimppahevosen omistamisessa tärkeimmiksi asioiksi nousevat yhdessä tekeminen ja jaetut elämykset. Pienemmällä riskillä pääsee mukaan hevosenomistamisen kiehtovaan maailmaan.

Kimpan onnistumisen neljä tekijää:

Aktiivinen
kimpanvetäjä
Hyvin laaditut
sopimukset
Tarkka
taloudenhoito

Avoin
tiedotus

Ilkka Nisula

Vastuullinen kimppaomistaminen

kimppa5b.jpg
Kuva: Seppo Rajala

Hevosurheilun ainoa lähtökohta on hevosen hyvinvointi. Vaikka kimppatallilaisen päätösvalta on hevosen yksin omistavaa henkilöä pienempi, voi myös osakas valinnoillaan vaikuttaa hevosen hyvinvointiin ja toiminnan vastuullisuuteen. Kimppatallien tavoite ei aina tarvitse olla  maksimaalisen taloudellisen hyödyn tavoittelu, vaan toiminta voi pohjautua myös muihin arvoihin. Valmennuspaikan valintakriteerinä voi korostua myös hevosen hyvinvoinnin tai tallin ympäristöasioiden esimerkillinen hoito tai kestävään kehitykseen tähtäävä talliyrittäminen. Nämä seikat tuskin ovat ainoat kriteerit, mutta kimppatalli voi korostaa niitä ja toisaalta ne voivat toimia myös muutoin keskenään samankaltaisten talliyritysten kilpailuetuna. Toisaalta taloudellista hyötyä tavoitteleva kimppa voi panostaa merkittävästi hevosen hyvinvointiin ja huippuolosuhteisiin tulosten saavuttamiseksi. Vastuullista omistamista on huolehtia hevosen omistamiseen ja pitämiseen liittyvistä kirjallisista sopimuksista ja miettiä myös hevosesta luopumisesta. Katso myös Hevosesta luopuminen.

Lisätietoja hevosen hyvinvoinnista: www.hevoseni.fi.

Anne Laitinen