Unelma voittajaseremonioista - raviurheilun riemua

ravuri4.jpg

Kuva: Elina Laine

Jännittäminen ravikilpailuiden ainutlaatuisessa tunnelmassa ja mahdollisuus elää lähellä hevosta lienevät yleisimmät syyt hankkia ravihevonen. Ravihevosen omistajuus on monelle elämäntapa - se antaa aivan uuden ulottuvuuden raviurheiluun.

Oma hevonen ottaa paikkansa niin urbaanin kaupunkilaisen kuin jäyhän maalaisenkin sydämestä, jos sille antaa mahdollisuuden ja heittäytyy mukaan.

Ravihevosen kanssa tunteita riittää. Nyt puhutaan muistakin tunteista kuin vain voitoista ja jatkuvasta menestyksestä rahakkaissa lähdöissä. Voittoputket ovat harvojen herkkua, ja vastaavasti loukkaantumiset valitettavasti monille tuttuja.

Mutta epäonnistumiset tai huono tuuri eivät välttämättä tarkoita sitä, ettei kannattaisi yrittää. Menestystä osaa arvostaa varsinkin silloin, kun välillä on mennyt heikommin. Jokaisella kilpahevosella on tarina ja oman hevosen tie on aina se mielenkiintoisin.

Toisille suodaan suuria rahoja ja komeita palkintopystejä, mutta ei kenellekään eikä koskaan ilman pitkäjänteistä työtä. Realistisesti kannattaa muistaa, että menestyminen vaatii aikaa, panostuksia ja onnistumisia.

Hevosenomistaja on osa tiimiä, jollaisen jokainen ravuri tarvitsee jossain muodossa ympärilleen. Kasvattaja, valmentaja, ohjastaja, hoitaja, kengittäjä, eläinlääkäri ja muut hevosen kanssa työskentelevät muodostavat yhdessä toimivan joukkueen, jonka tähtipelaaja on ravihevonen ja tämän manageri hevosenomistaja. Raviurheilussa amatöörit voivat kilpailla kaikilla tasoilla ammattilaisten joukossa, kunhan tiimi toimii.

Ravihevosiin voi sijoittaa paljon tai vähän rahaa, mutta euroakaan sijoitetuista rahoista ei voi etukäteen laskea tuloutuvaksi  takaisin. Suurin osa ravureista tuottaa taloudellista tappiota.

Kuitenkin hyvällä hevosella voi päästä ajamaan kilpaa hyvin merkittävistä rahapalkinnoista, mikä ostopäätöstä hauduteltaessa  on toki huomioon otettava optio. Hevosten maailmassa riskisijoittaja ei kyllästy.

Huippuhevoset huudattavat koko katsomoa ja omat hevoset aluksi omaa pienempää sukulaisten ja tuttavien piiriään, mutta  tunnetta ravihevosten kanssa riittää. Mitä kovempi polle, sitä enemmän sen puolesta jännitetään. Raviurheilu tuottaa elämyksiä monelle, ja oma ravihevonen niitä mitä syvimmällä tasolla.

Ilkka Nisula