Miksi omistaisin hevosen?


Hevosen omistaminen on elämyksiä. Se on unelmia. Jännitystä. Rauhoittumista. Se on kaikkea tätä ja paljon muuta - jotain, jonka vain toinen hevosenomistaja ymmärtää.

Hevosen omistaminen on monelle pitkäaikainen haave. Hevosharrastajana voit kokea yhteisöllisyyttä, jossa ei katsota ammattia, asemaa, sukupuolta tai ikää. Hevosharrastuksen kautta voi syntyä myös elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Hevonen itsessään on harrastus. Sen kanssa voi tehdä erilaisia asioita tai vaihtoehtoisesti vain seurata omaa hevosta ammattilaisten hoitaessa työt. Ratsastus on hyvä liikuntamuoto kaikenikäisille. Ratsastus on tasa-arvoinen laji, ja se sopii myös liikuntarajoitteisille. Hevonen liikuttaa.

Nyky-yhteiskunnan "kaikki-mulle-heti-nyt"- mentaliteetti ei toimi tallilla. Hevosen kanssa on oltava rauhallinen, johdonmukainen ja pitkäjänteinen. Hevonen opettaa vastuullisuuta sekä elämään hetkessä ja hidastamaan. Hevonen kasvattaa.

Hevonen on vuorovaikutteinen - se toimii sekä ihmisen että aikakautensa peilinä. Kilpahevonen on todellinen urheilija, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Hevosen kanssa voi kilpailla eri lajeissa tavoitteellisesti, aina olympiatasolle asti. Hevonen tarjoaa haasteita.

Jokaisen hevosta hankkivan on punnittava tarkkaan, onko hänestä hevosenomistajaksi. Hevosen omistaminen ei ole halpaa. Hevonen itsessään maksaa tuhansista euroista kymmeniin tai jopa satoihin tuhansiin. Hevosen ylläpitokulut ovat kuitenkin suurin kuluerä. Hevosen ostamisen jälkeen tulevat kaikki juoksevat kustannukset; tallipaikka, ruokinta, eläinlääkintä, kengitys, valmennus, kuljetukset jne. Yksi vaihtoehto on hankkia osuus kimppahevosesta, jolloin kaikki kulut ja mahdolliset tuotot jakaantuvat useammalle.

Mitä tarkemmin mietit mitä itse haluat, millaisen hevosen haluat ja millaiset resurssit sinulla on käytössäsi sitä varmemmin pääset toivottuun lopputulokseen.

Vaikka jokainen hevosenostaja on optimisti, pitää muistaa myös realismi: halvalla et todennäköisesti saa huippuhevosta. Esimerkiksi ravurivarsoista vain yli puolet tulee ikinä radalle. Mitä vain voi sattua, lupaavallekin hevoselle. Hevoset eivät ole koneita vaan eläviä olentoja.


Omat tavoitteet hevosenomistajana

                                            

Ennen päätöstä hevosen omistajaksi ryhtymisestä kannattaa miettiä omat tavoitteet hevosen omistajana.

• Onko sinulla intohimoa kilpailemiseen?
• Kiinnostaisiko sinua seurata varsan kasvua kilpahevoseksi?
• Haluatko hankkia osuuden kimppahevosesta, jotta voit jakaa omistajuuden ilot ja surut muiden kanssa?
• Haluatko osallistua itse hevosen päivittäiseen elämään?

Näiden asioiden pohjalta voit alkaa miettiä sinulle sopivaa hevosen omistamisen muotoa ja oikeantyyppistä hevosta.


Oletko valmis hevosenomistajaksi

  • Onko sinulla riittävästi varaa hevosen ja varusteiden hankintaan, jatkuviin ylläpitokustannuksiin sekä mahdollisiin yllättäviin menoihin?
  • Oletko valmis sitoutumaan elävään eläimeen pitkäksi ajaksi?
  • Onko sinulla tiedossa hevoselle sopiva tallipaikka? Entä muut hevosen tarvitsemat palvelut?
  • Onko sinulla riittävästi taitoa ja/tai mahdollisuus saada apua?
  • Onko elämäntilanteeseesi tulossa muutoksia lähivuosina?

Hevosenomistajuus on elämäntapa. Jos epäröit tai olet huolissasi aikatauluistasi tai rahoituksesta, voi olla parasta jättää hevosen hankinta vain unelmaksi. Tällöin voit valita vähemmän sitovan harrastamisen tavan esimerkiksi ratsastuskoulussa tai hankkia osuuden kimppahevosesta.