Yleistä raviurheilusta

Raviurheilu on yksi Suomen suosituimmista urheilulajeista. Ravitapahtumia seuraa vuosittain noin 730 000 katsojaa. Suomessa on 43 ravirataa, joista 20:llä ajetaan kilpaa läpi vuoden. Lisäksi on noin 120 harjoitusravirataa.

Raviurheilua harrastaa tai seuraa noin 200 000 suomalaista.

ravuri2.jpg
Lumilautailija Janne Korpi on ravihevosen omistaja.
Kuva: Irina Keinänen

Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö on Suomen Hippos ry. Raveja järjestetään vuosittain noin 600, ja niihin osallistuu vajaa 8 000 hevosta ja reilu 2 200 ohjastajaa. Ammattivalmentajia Suomessa on noin 160. Harrastajavalmentaja rekisteriin kuuluu yli 7 000 henkilöä. Raveissa pelattavien hevospelien kokonaisvaihto on vuosittain lähes 250 miljoonaa euroa.

Suomessa raveja järjestetään joka päivä jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta. Kilpailujen kirjo vaihtelee kansainvälisen tason suurtapahtumista ja maakuntaratojen viikoittaisista kilpailuista jää- ja paikallisraveihin. Suomessa ajetaan myös montéa eli raviratsastusta. Lisäksi nuoret kilpailevat ponilähdöissä.

Kansainvälisesti tarkasteltuna Suomi on eurooppalaisittain keskisuuri ravimaa. Kaikissa Toto-raveissa maksetaan rahapalkinnot, kuten myös kesä- ja paikallisraveissa. Palkintotaso vaihtelee Toto-ravien alle 500 eurosta muutamiin tuhansiin euroihin ja suurkilpailuiden jopa yli 100 000 euron palkintoihin.

Lisätietoja www.hippos.fi.

raviradatkartalla.jpg ravikilpailukalenteri.jpg ravitahdet.jpg raviratojennettiportaali.jpg nuorisotoiminta.jpg