Sopivan hevosen löytäminen


Omaan hevoseen ja sen hankintaan kiteytyy koko lajia ylläpitävä usko ja toivo; jospa tästä nyt tulisi se elämäni hevonen! Kannattaa siis harkita tarkkaan ja nähdä vaivaa oikeanlaisen hevosen etsimisessä.

Kysy ammattilaiselta - ole järkevä

Uusien hevosenostajien ostoaikeissa nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että ei kannata ujostella avun kysymistä. Hevosten sukuihin, rakenteeseen, kilpailunäyttöihin, ajo-ominaisuuksiin ja yleisterveyteen löytyy kaikkiin omat asiantuntijansa, joilta kannattaa kysyä rohkeasti mielipidettä. Raviurheilun ammattilaiset ja järjestöt opastavat mielellään. On lajin ja kaikkien sen parissa toimivien etu, ettei uusi hevosenomistaja tule harhaanjohdetuksi, vaan löytäisi juuri haluamansa.

Toimijoilla on omat intressinsä, kuten kaikessa kaupankäynnissä; kauppias haluaa tienata. Mitä lyhyempi ketju on alkuperäisestä myyjästä lopulliseen ostajaan, sitä vähemmän rahaa katoaa jakelukanavan tukkuportaille.

Neuvojia riittää, mutta hevosenostaja päättää lopulta kaupasta eikä intuitiotakaan sovi sulkea pois valintakriteereistä. Vaikka kaikki kehuisivat  tiettyä varsaa, mutta et jostain syystä itse pidä kokonaisuudesta, älä osta kyseistä hevosta.

Todennäköisyydet ovat tylysti sen puolella, että jo alkujaan hyväsukuisesta ja -rakenteisesta yksilöstä kehittyy aikuisena parempi kilpahevonen kuin esimerkiksi rakenteeltaan vajavaisesta. Varusteista, hoidoista, valmennuksesta sekä nykyaikaisesta eläinlääketieteestä löytyy apuja moneen ongelmaan, mutta on helpompaa, jos ostettava hevonen on mahdollisimman terve.

Ammattivalmentaja Tuomas Korvenoja on todennut: "Haluan aina korostaa, että tässä tallissa ei tehdä hyviä hevosia, vaan me valmennamme niitä. Jos saamme lahjakkaan hevosen tähän systeemimme sisälle, pyrimme auttamaan sitä niin, että se voi näyttää lahjakkuutensa. Valmennus on tärkeää, muttei niin tärkeää kuin hyvä hevonen".

Kuva: Irina Keinänen

Varmistu hevosen sopivuudesta

Kokematon omistaja ja käyttötarkoitukseensa soveltumaton hevonen on kehno ja pahimmassa tapauksessa vaarallinen yhdistelmä. Hevosen omistamisesta ei ole iloa, jos sen kanssa ei voi harrastaa omistajan toivomalla tavalla niissä olosuhteissa, joihin hevonen sijoitetaan. Sopimattoman hevosen ylläpito maksaa vähintään yhtä paljon kuin sopivan, joten hevosen valinnassa ei kannata hätiköidä. Yleensä se sopiva hevonen tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. Kalliimmalla hinnalla saa keskimäärin paremman hevosen, joten ostohinnassa ei kannata pihistellä ensimmäisenä.

Käyttötarkoituksesta riippumatta hevosen täytyy olla perusterve ja ikäänsä nähden oikein koulutettu. Markkinoilla on tarjolla halpoja hevosia, jotka ovat sitä yleensä syystä. Vanhat, pikkuvikaiset hevoset tarvitsevat erityisen asiantuntevaa ja hyvää hoitoa, mikä voi käydä omistajalle eläinlääkärinkuluineen kalliiksi.

Mistä löydän hevosen

Huutokaupasta ostettiin aikanaan suomalaisen raviurheilun legenda Charme Asserdal ja huutokaupoista ovat löytyneet myös lukuisat muut huippuravurit. Ammattimaisesti organisoiduissa varsahuutokaupoissa kasvattajilla on tavoitteena myydä varsansa, ja ostaja voi saada huudettua itselleen hyväsukuisen varsan järkevällä hinnalla. Samalla näkee kertaheitolla suuren joukon nuoria ja potentiaalisia huippuvarsoja, joita voi vertailla keskenään. Varsan ostosta on pitkä tie radoille saakka, mutta toisaalta nuoren hevosen kanssa kukaan ei ole ainakaan valmiiksi tehnyt mitään väärin - kaikki on omissa käsissä.

Huutokauppoja järjestetään merkittävissä ravimaissa: Ranska, Ruotsi, Suomi ja Yhdysvallat ovat hyviä vaihtoehtoja, jos huutokättä vipattaa. Suurissa varsahuutokaupoissa myytävistä hevosista on tarjolla paljon tietoa jo etukäteen kattavien myyntiluetteloiden sekä esittelyvideoiden muodossa. Varsat ovat nähtävissä etukäteen ennen varsinaista huutokauppaa.

Huutokauppakulttuuri juurtuu Suomeen vähitellen, ja hevosen ostajan kannalta huutokauppa on varteenotettava paikka hankkia hevonen. Huutokaupan etuja on varsojen vertailun helppous. Varsat ovat terveystarkastettuja, ja suuri osa niistä on röntgenkuvattuja. Ulkomaista huutokauppavarsaa hankittaessa kannattaa muistaa, että ulkomailla syntyneen nuoren hevosen kilpailuttaminen Suomessa on haasteellisempaa, koska sarjatarjontaa suunnataan Suomessa syntyneille ravureille.

Suomen suurimmasta vuosittaisesta varsahuutokaupasta vastaa Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry:n ja Suomen Ravihevoskasvattajat ry:n omistama Starinita Oy. Vuosittain 1,5-vuotiaiden huutokaupassa on ollut tarjolla lähes 100 varsaa. Suomessa huutokaupasta on ollut myynnissä mm. Kriterium-voittaja 2012 Bosses Lily ennätys 14,9a ja voittosumma n. 100 000 e, Air Force 11,5a vs. n. 250 000 e, Oz Kemp 12,3a vs. n. 250 000 e ja Owen Kemp 11,8a vs. 230 000 e sekä Ravikuningatar Milia 23,1a vs. n. 177 000 e ja Tupla-Heli 23,7a vs. n. 87 000 e. Lisätietoja löydät osoitteesta www.hevoshuutokaupat.fi.

Kuva: Anne Laitinen

Hevoskasvattajat ovat hyviä yhteistyötahoja varsojen etsintään. Kasvattajat ovat perehtyneet sukulinjoihin ja varsojen hoitoon. Ammattimaiset kasvattajat ovat yleensä myös panostaneet emätammoihin. Jos varsoja on tarjolla useita samassa paikassa, käy eri yksilöiden vertailu toisiinsa kätevästi. Suuret kasvattajat käyttävät usein yhteistyökumppaneinaan valmentajia, jotka opettavat varsoille raviaakkoset ja perusrutiinit. Näiltä valmentajilta saa arvokasta tietoa myytävistä hevosista ja niiden tasosta. Valmentajan luona tarjolla on hyvää vertailupohjaa muihin samanikäisiin hevosiin. Ammattivalmentajien joukosta löytyy varsojen opettamiseen erikoistuneita varsavalmentajia, joilla on vuosittain jopa kymmeniä varsoja opetettavana.

Lisätietoja kasvattajista löytyy esimerkiksi Suomen Ravihevoskasvattajat ry:n nettisivuilta osoitteesta www.ravihevoskasvattajat.fi.

Jos etsii ravihevosta ammattivalmennukseen, kannattaa kääntyä valitsemansa valmentajan puoleen ja pyytää häneltä apua. Valmentaja todennäköisesti haluaa etsiä omistajille ja omaa talliaan vahvistamaan mahdollisimman hyvän ravurin. Halukkaalle ostajalle hevosia löytyy, mutta ammattilaisen kanssa valintaprosessia on helpompi viedä läpi.

Monilla valmentajilla on erittäin arvokkaita kontakteja, joilla voi löytyä ostettaviksi myös sellaisia hevosia, joita ei aktiivisesti myydä. Todella hyvät kilpailevat hevoset eivät löydy myyntipalstoilta. Mikäli sellaisen itselleen haluaa, on oltava liikkeellä oikealla hetkellä. Mahdollinen luottovalmentaja voi olla kokemuksensa ansiosta hyvä tuki käytännön kauppatilanteessa.

Jos on kiinnostunut jostain tietystä hevosesta, kannattaa rohkeasti kysyä hevosen omistajalta tai valmentajalta, onko hevonen kaupan. Vanha sanonta "kaikki on kaupan, kun hinnasta sovitaan" sopii useimmiten myös hevosiin. Pelkkä paikanvaihdos saattaa piristää kokenutta kilpahevosta, vaikka edellinen valmentaja olisi tehnyt työnsä kuinka huolellisesti ja hyvin.

Ammattivalmentajien yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.ravivalmentajat.fi.

Hevosten myynti-ilmoituksia löytyy hevoslehdistä, internetin myyntipalstoilta sekä valmentajien ja kasvattajien kotisivuilta.
Ilkka Nisula
Linkit: